Antyoksydanty – dlaczego powinny znaleźć się w codziennej diecie - Catering dietetyczny Koper Field

Antyoksydanty, inaczej zwane przeciwutleniaczami, to produkty, które stanowią niezbędny składnik w diecie każdego człowieka. Czy wszyscy jednak wiemy jaka jest ich funkcja? Pełnią niezwykle istotną rolę jeśli chodzi o profilaktykę wielu chorób, ponieważ pozwalają na usunięcie z organizmu wielu niekorzystnych związków. Ponadto są znane również z tego, że spowalniają procesy starzenia organizmu.

Czym są przeciwutleniacze i gdzie je można znaleźć?

Do antyoksydantów zaliczymy witaminy, takie jak A, C oraz E, a także beta-karoten, zeaksantynę, bioflawonidy, cynk, selen oraz wiele innych związków. Szukając źródła przeciwutleniaczy do swojej codziennej diety warto upewnić się, że spożywamy odpowiednie ilości warzyw i owoców, ponieważ są one ich bogatym źródłem.

W jaki sposób antyoksydanty oddziałują na nasz organizm?

Dzięki nim można ochronić się przed stresem oksydacyjnym, czyli sytuacją, w której dochodzi do zaburzenia równowagi między produkcją wolnych rodników oraz ich zwalczaniem. Są one produkowane wewnątrz komórek ciała, w czasie procesu oddychania.

Niedobór przeciwutleniaczy może spowodować rozwój chorób serca, udarów mózgu, nowotworów, cukrzycy oraz wielu innych chorób. Ponadto redukują negatywne skutki palenia tytoniu, zanieczyszczenia środowiska, chronią przed chorobami nowotworowymi oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca, czy przedwczesnego starzenia.

W jakich produktach można znaleźć antyoksydanty?

Chociaż związki te występują w komórkach organizmu, ich ilość nie jest wystarczająca, dlatego niezbędne jest ich dostarczanie wraz z dietą. Warto zatem zadbać, by w naszym jadłospisie znajdowały się produkty, które je zawierają.

Chcąc zapewnić sobie antyoksydanty w diecie warto spożywać np. marchew, dynię, czerwoną paprykę, natkę pietruszki, szpinak, szczaw, żółtka jaj, ryby morskie, nabiał, orzech, kiwi, cytrusy, porzeczki, truskawki czy dziką różę.

Można je dostarczyć również poprzez spożywanie zielonej lub białej herbaty. W trakcie produkcji nie jest ona poddawana fermentacji, dzięki czemu przeciwutleniacze są aktywne jeszcze w gotowym naparze. Są zawarte również w czerwonym winie.