Co to jest indeks glikemiczny?

Każdy kto myśli o odchudzaniu i szuka informacji na ten temat, prędzej czy później spotyka się z pojęciem indeksu glikemicznego (IG). Warto zatem zapoznać się ze znaczeniem tego wyrażenia i odpowiedzieć sobie na pytanie – czym jest indeks glikemiczny oraz od czego zależy jego wartość?

Znaczenie pojęcia

Indeks glikemiczny jest pojęciem określającym, jak gwałtownie, po spożyciu konkretnego produktu, wzrasta poziom glukozy we krwi. Znajomość tej wartości jest istotna, ponieważ dwa produkty, które zawierają taką samą ilość cukru, mogę mieć inny IG.

Gdy ta wartość będzie wysoka, spożycie danego produktu sprawi, że poziom cukru we krwi, znacznie się podniesie. Z drugiej strony, gdy wskaźnik będzie niski, reakcja nie nastąpi lub będzie niewielka.

Ze względu na to, że glukoza jest całkowicie wchłaniana w jelicie, stanowi punkt odniesienia do określenia tego współczynnika i jej indeks glikemiczny wynosi 100.

Można przyjąć, że IG wynoszący poniżej 55 jest niski, 56-70 średni, a powyżej to poziom wysoki.

Do czego służy?

Dzięki niemu jesteśmy w stanie zobrazować wpływ spożycia danego produktu na poziom glukozy we krwi, który będziemy mieli około 120 minut po spożyciu.

IG stanowi bardzo ważną informacje dla osób cierpiących na cukrzycę, jednak przydaje się także podczas odchudzania. Dużo lepiej niż ilość kalorii zawartych w produkcie, informuje nas, czy węglowodany znajdujące się w danym produkcie są dla nas korzystne. Przykładowo, produkty wykonane z białej i razowej mąki zwykle mają zbliżoną ilość kalorii, jednak skutki ich spożycia diametralnie się od siebie różnią.

Co wpływa indeks glikemiczny produktu?

Na wchłanianie cukrów wpływa wiele czynników. Jednym z nich jest stopień przetworzenia produktu. Chcąc uniknąć wysokiego poziomu IG, warto wybierać nisko przetworzone pokarmy. Zwłaszcza, że cukier, który naturalnie znajduje się w żywności jest dużo mniej szkodliwy.

Doskonałym przykładem mogą być owoce. Chociaż zawierają dużo cukrów, stanowią także cenne źródło błonnika. Spowalnia on wchłanianie cukrów, co przekłada się na zmniejszenie IG.