Jak ważne są ryby w diecie - Catering dietetyczny Koper Field

Chyba każdy z nas słyszał o tym, że ryby są dla nas zdrowe i warto je spożywać. Nie wszyscy jednak rozumieją ich znaczenia dla zdrowia naszego organizmu i w dalszym ciągu jadają je raczej od święta. Warto zmienić swoje nawyki i wprowadzić ryby do swojej diety. Stanowią one bardzo bogate źródło wielu korzystnych dla organizmu składników. Ich spożywanie jest dla nas bardzo korzystne niezależnie od tego w jakim wieku jesteśmy oraz jaką dietę preferujemy. Nie bez przyczyny w krajach, w których ryby stanowią ważny element jadłospisu, ludzie żyją dłużej i rzadziej zmagają się z nowotworami czy chorobami układu krążenia.

Jakie składniki dostarczamy sobie jedząc ryby?

Ryby zawierają wiele witamin, takich jak np. A, D oraz E. Ich spożywanie może wpłynąć zatem pozytywnie na wygląd naszej skóry, a nawet spowolnić procesy starzenia. Rybi tłuszcz stanowi bogate źródło kwasów Omega-3, niezwykle korzystnie wpływających na nasz układ krążenia oraz funkcjonowanie mózgu.

Ponadto ich mięso to doskonałe źródło białka, które jest łatwo przyswajalne i lekkostrawne. Pod tym względem wypadają dużo lepiej niż wszystkie rodzaje mięsa, nawet drób. Zawierają także wiele składników mineralnych, takich jak potas, cynk, magnez, selen, jod czy wapń.

Tłuste ryby – czy powinniśmy ich unikać?

W przypadku większości produktów spożywczych, chcąc zadbać o linię, warto raczej wybierać produkty bardziej chude. Zasada ta nie dotyczy jednak ryb. Spożywając mięso tłustszych gatunków dostarczamy sobie wielu składników, które wspomagają funkcjonowanie organizmu. Ponadto tłuste ryby są bardziej sycące, dlatego mniejsza porcja pozwoli nam zaspokoić głód. Rybie mięso jest także znacznie mniej kaloryczne od innych rodzajów mięsa.

Chcesz zwiększyć ilość ryb spożywanych w Twojej diecie?

Z pomocą przyjdzie Ci nasza dieta pudełkowa, w ramach której przygotowujemy różnorodne dania rybne. Decydując się na nasze posiłki można skosztować np. doradę, karmazyna, tuńczyka, dorsza, łososia dzikiego, zębacza, pstrąga, halibuta czy różnorodne owoce morza. Nasze potrawy pozwolą dostarczyć sobie wiele cennych składników, a także zachwycą swoim smakiem.