Nie wszyscy z nas są smakoszami warzyw. Niestety są osoby, którym na wspomnienie o sałatce przechodzi apetyt. Mimo wszystko wszyscy wiemy, że warzywa są zdrowe, zawierają wiele witamin oraz innych substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Oczywiście nie wszystkie mają równie zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Poniżej przygotowaliśmy garść ciekawostek o najbardziej korzystnych warzywach, z których nie powinniśmy rezygnować, nawet jeśli nie przepadamy za jarzynami.
Brokuły
Są jednym z najzdrowszych warzyw jakie mogą zagościć na naszych stołach. Wszystko dlatego, że zawierają błonnik, białko oraz przeciwutleniacze. Spożywając je, dostarczamy sobie także wielu witamin np. z grupy A, E, B, K czy C. Pozawalają dostarczyć sobie także minerały, takie jak fosfor, magnez, mangan, potas, selen, wapń czy żelazo.
Ich zaleta jest również smak, który trafia w gusta większości osób.
Jarmuż
Jest to kolejne warzywo z rodziny kapustowatych, które warto możliwie często jadać. Wszystko dlatego, że jest on najbogatszą w witaminy jarzyną. Zawiera bardzo dużą dawkę witamin A, C, K, witamin z grupy B i nie tylko.
Marchewka
W zestawieniu nie może zabraknąć także marchewki, która jest ceniona nie tylko za swój smak, ale także liczne właściwości zdrowotne. Jedząc marchewkę zapewniamy sobie przede wszystkim bardzo dużą dawkę beta-karotenu, a także witaminę C, A, K, B oraz przeciwutleniacze.
Szpinak
Chyba wszyscy słyszeli o tym, że spożywanie szpinaku korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Nie każdy jednak wie, jakie składniki zapewniamy sobie, spożywając tę roślinę. Warto ją jadać choćby dlatego, że stanowi bardzo bogate źródło witaminy K, E, A, C oraz witamin z grupy B. Zawiera także kwas foliowy oraz liczne minerały, takie jak mangan, potas, żelazo, wapń, fosfor, selen i sód.
Dynia
Ceniona nie tylko za smak i właściwości swojego miąższu, ale także pestek. Podczas, gdy spożywając dynię można zapewnić sobie beta-karoten oraz wiele witamin, jedzenie jej pestek pomoże nam np. pozbyć się pasożytów.